Memento mori: 71 év a Don-kanyari offenzíva óta

Written by maszol.ro
Monday, 20 January 2014 14:26

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Maros megyei szervezete már 12. alkalommal szervezte meg a megemlékezést, amelyen társszervezőként részt vett a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző csoport, így jelen voltak a hagyományos öltözéket viselő huszárok is. Ábrám Noémi műsorvezető elmondta, az EMKE 12 éve tart megemlékezéseket a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére. Idén is jelen volt Kerekes Károly RMDSZ-parlamenti képviselő, dr. Pál-Antal Sándor történész, akadémikus, dr. Csige Sándor Zoltán Magyarország csíkszeredai vezető konzulja, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Cseh Gábor és Kirsch Attila.

Pál-Antal Sándor a 71 évvel ezelőtti eseményekről beszélt, arról, hogy mi történt a Don-kanyarnál, ahol 125 ezer katona vesztette életét vagy esett fogságba az 1943. január 12-én kezdődő offenzívában. A magyar történelem egyik legtragikusabb momentum volt, amikor ártatlan emberek váltak az ellenség, vagy a fagyhalál áldozatává. Maros megyéből 577 katonát azonosítottak a történészek, a magyarok mellett zsidókat és románokat is.

Az emlékezés szombat délután 17 órakor Nyárádszeredában az unitárius templomban ökumenikus istentisztelettel folytatódik, majd vasárnap 11 órakor a nyárádandrásfalvi református templomban ünnepi istentisztelettel végződik.

A Don-kanyari offenzíva 71. évfordulójára emlékeztek Marosvásárhelyen szombaton a római katolikus temetőben álló, Bocskai Vince által készített emlékmű előtt. - See more at: http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/23316-memento-mori-71-ev-a-don-kanyari-offenziva-ota#sthash.aoQUSxFo.dpuf

Operett est